Κέρκυρα ιστορία

ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η Κέρκυρα για πρώτη φορά αναφέρεται στην Οδύσσεια από τον Όμηρο. Εκεί μαθαίνουμε για την ύπαρξη του νησιού των Φαιάκων. Για το πως ο πολύπαθος Οδυσσέας ναυάγησε στις ακτές της Κέρκυρας, πως τον βρήκε η Ναυσικά η κόρη του βασιλιά Αλκίνοου και για το πως οι φιλόξενοι Φαίακες των βοήθησαν να γυρίσει στην Πατρίδα του την Ιθάκη.

Κέρκυρα ιστορία

Πολύ αργότερα ο Απολλώνιος ο Ρόδιος βάζει την Κέρκυρα στον αργοναυτικό μυθολογικό κύκλο και τοποθετεί τον γάμο του Ιάσονα και της Μήδειας στο νησί.

Στα προιστορικά χρόνια η Κέρκυρα αναφέρεται με τα ονόματα Δρέπανο, Σχέρια ή νησί των Φαιάκων, Φαιακία. Αυτό το τελευταίο όνομα το πήρε από τον πρώτο βασιλιά του νησιού τον Φαίακα. Τον Φαίακα διαδέχθηκε ο Ναυσίθοος γιός του Ποσειδώνα και της Περίβοιας και αυτόν με την σειρά του ο γίος του Αλκίνοος, ο σοφός και φιλόξενος βασιλιάς της Οδύσσειας.

Παρόλο που σώζονται ακόμη και σήμερα στην Κέρκυρα αρκετά αρχαικά τοπωνύμια και παρόλες τις αρχαιολογικές έρευνες και τα ευρήματα στο νησί, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ταυτίσουν το μυθολογικό βασίλειο τον Φαιάκων με κάποια μυκηναική εγκατάσταση.

Η Κέρκυρα μέχρι τη στιγμή του αποικισμού της από Κορίνθιους άποικους με αρχηγό τον Χερσικράτη το 734 π.χ, φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σχέση με τους πολιτισμούς της νότιας Ιταλίας παρά με τον μυκηναικό κόσμο και υπάρχει ένα κενό στην ιστορία της προιστορικής Κέρκυρας.

ΚΕΡΚΥΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΑΡΧΙΚΗ | ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ | ΚΕΡΚΥΡΑ | ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ | ΚΕΡΚΥΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΚΕΡΚΥΡΑ LINKS | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ