Μαθράκι

ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ

Μια καταπράσινη κουκίδα, που ξεχωρίζει από τα γαλαζοπράσινα νερά, χάρη στην ατέλειωτη κάτασπρη αμμουδιά που τη στεφανώνει. Αυτό είναι το Μαθράκι, το μικρότερο και νοτιότερο από τα Διαπόντια Νησιά.

Σε απόσταση αναπνοής, μόλις τεσσάρων μιλίων, από το ακρωτήρι Αρίλλας, στις βορειοδυτικές ακτές της Κέρκυρας, το Μαθράκι καλύπτει έκταση μόλις 3,1 τ.χλμ. και μπορείτε εύκολα να το «φέρετε βόλτα» με τα πόδια ενώ η ψηλότερη κορφή του, το Μεροβίγλι, με βία αγγίζει τα 160 μ..

Το Μαθράκι καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, ενώ τακτικά δρομολόγια το συνδέουν με τον Άγιο Στέφανο. Εξάλλου μπορείτε να το προσεγγίσετε είτε με θαλάσσιο ταξί είτε και με ιδιωτικό σκάφος, τα οποία θα «πιάσουν» στο λιμανάκι Πλάκες.

Από κει, μέσω ενός καλοδιατηρημένου τσιμεντόδρομου, θα φτάσετε, μέσω μιας πανέμορφης διαδρομής, στο οικισμό Μπενάτικα απ’ όπου θα απολαύσετε μια ξεχωριστή θέα, μαζί με τον καφέ ή το φαγητό σας, στο μπαλκονάκι της ταβέρνας.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σας από τον οικισμό Μπενάτικα, καθώς από δω ξεκινούν δυο δρόμοι, που διασχίζουν ολόκληρο το μακρόστενο νησί, προς το βορρά, την Κάτω Πάντα και το νότο, την Άνω Πάντα.

Το μεγαλύτερο τμήμα της βορειοανατολικής πλευρά του νησιού καταλαμβάνει η υπέροχη αμμουδιά του Πορτέλο με τα πεντακάθαρα νερά, τα οποία βαθαίνουν ομαλά κάνοντας την παραλία προσιτή για οικογένειες με μικρά παιδιά και για ηλικιωμένους, ενώ οι βορειοδυτικές ακτές θεωρούνται ο παράδεισος των καταδυτών και των ψαροντουφεκάδων.

Στις νότιες ακτές μπορείτε να κολυμπήσετε στις Απιδιές, όπου θα απολαύσετε κι ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα ενώ εδώ ρίχνουν αραξοβόλι και λίγες ψαρόβαρκες. Εξάλλου καθώς η τουριστική υποδομή στο νησί είναι ελάχιστη, οι λιγοστοί κάτοικοι, όχι περισσότεροι από 100, ασχολούνται αποκλειστικά με την αλιεία και τα ελαιόδεντρα.

Μέσω ενός χωματόδρομου, από τον οικισμό Χωριό, θα προσεγγίσετε το ακρωτήρι Αρβανίτικο, στα νοτιοανατολικά του νησιού κι ο οποίος οδηγεί σ' έναν ορμίσκο με κατάλευκη άμμο και ήρεμα νερά ενώ λίγα μόλις μέτρα από την αμμουδιά λειτουργεί ένα μικρό ταβερνάκι.

Οι ελάχιστοι τουρίστες, καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι μετανάστες από την Αμερική, διαμένουν στα δύο συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, πλάι στην αμμουδιά. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Μαθράκι υπάρχει αγροτικός γιατρός ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το νησάκι ηλεκτροδοτήθηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Μαθράκι: Κοινότητα 26630/71200

ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ - ΜΑΘΡΑΚΙ

ΑΡΧΙΚΗ | ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ | ΚΕΡΚΥΡΑ | ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ | ΚΕΡΚΥΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΚΕΡΚΥΡΑ LINKS | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ